Blog

Vergoedingen en subsidies voor aangepaste fietsen

Hoewel de financiële kosten van een aangepaste fiets een uitdaging kunnen zijn, zijn er gelukkig opties beschikbaar om jou te ondersteunen. In deze blogpost bespreken we welke vergoedingen en subsidies voor aangepaste fietsen er bestaan, zodat je goed geïnformeerd bent over jouw mogelijkheden.

Aangepaste fietsen bieden mensen met mobilteitsbeperkingen een onschatbare bron van vrijheid en onafhankelijkheid. Daarnaast zorgt het ervoor dat mensen zich gemakkelijk kunnen bewegen, sociaal kunnen deelnemen en hun algemene gezondheid en welzijn kunnen verbeteren. Gelukkig zien ook veel instanties hier de voordelen van in, waar zij graag aan willen bijdragen.

Vergoeding door gemeente (WMO)

Een vergoeding van jouw gemeente kan een uitkomst bieden. Gemeenten streven ernaar om mensen zo lang mogelijk in hun eigen huis te laten wonen en bieden ondersteuning via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De criteria variëren per gemeente, maar over het algemeen is een langdurige beperking die uw mobiliteit beïnvloedt een vereiste. Daarnaast kan er gekeken worden naar uw persoonlijke situatie, zoals leeftijd, gezondheidstoestand en woonsituatie.

Vanaf 2020 geldt er een standaardtarief voor de eigen bijdrage die de gemeenten vragen voor de WMO-hulp. Dit tarief bedraagt nu 19 euro per maand. Voor meer informatie kan je contact opnemen met jouw lokale WMO-loket of een bezoek brengen aan de pagina van de Rijksoverheid over WMO. Of lees hier op onze website verder. 

Persoonsgebonden Budget (PGB)

Met een Persoonsgebonden Budget (PGB) kan je zelf zorg of een hulpmiddel inkopen. Dit is anders dan wanneer de gemeente of het zorgloket dit doet. De ontvanger van het PGB (de budgethouder) bepaalt zelf welke zorg en op welke manier hij of zij ontvangt. Op deze pagina lees je meer over wat het persoonsgebonden budget inhoudt en wanneer je hiervoor in aanmerking komt. 

Vergoeding via het UWV

Ben je van plan jouw aangepaste fiets voor werk of studie te gebruiken? Dan kan het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) mogelijk de kosten vergoeden. Denk je hiervoor in aanmerking te komen, dan kan je een aanvraag indienen bij het UWV. Zij zullen jouw situatie beoordelen op basis van verschillende criteria. Voor meer informatie over de vergoeding van jouw aangepaste vervoersmiddel kan je terecht op de website van het UWV. 

Aftrekpost Belastingdienst

Goed nieuws! Een driewieler voor volwassenen kan mogelijk worden afgetrokken als aftrekpost van de Belastingdienst - onder bepaalde voorwaarden. In Nederland biedt de Belastingdienst de mogelijkheid om specifieke zorgkosten, waaronder aanpassingen voor mobiliteit, als aftrekpost op te geven in de belastingaangifte. Als een driewieler voor volwassenen als medisch hulpmiddel wordt beschouwd, bijvoorbeeld vanwege een beperking of mobiliteitsprobleem, kan deze in aanmerking komen voor de aftrekpost. Het is echter altijd verstandig om dit met een belastingadviseur of de Belastingdienst zelf te bespreken voor specifieke richtlijnen en vereisten. 

Vergoeding Tworby

Vergoeding van de Tworby

Bij Tworby begrijpen wij als geen ander dat het grote beslissing kan zijn om over te stappen naar een aangepaste fiets. Het idee van drie wielen kan afschrikken, en zo ook de kosten die daarbij komen kijken. Gelukkig kan je bij Tworby gewoon je eigen fiets behouden, en kan je je vertrouwde tweewieler gemakkelijk laten ombouwen tot een stabiele driewieler. Dit voelt gelijk als een minder grote stap, en is ook nog eens goed voor de portemonnee. 

Bij Tworby denken we graag met je mee om de juiste keuze te maken die bij jou past. Ook denken wij mee over mogelijke vergoedingen. Zo is de Tworby al meerdere malen vergoed door gemeenten door middel van de PGB.

Geschreven op: 28 okt. 2023